Stavíme rodinný dům do L


Představte si, že se na ulici potkají dva přátelé a jeden z nich se pochlubí, že staví rodinný dům do L. Ten druhý na to nevěřícně zírá a ptá se, proč zrovna klade důraz na tvar půdorysu písmene L? Co je na tom tak zásadního, a proč si nepostaví docela obyčejný obdélníkový domek?

Krytá terasa – tím hlavní důvodem, proč jsou tyto domy v takové oblibě, je venkovní zahradní terasa. Domy sice zaujímají v půdorysu písmeno L, ale jsou zastřešené jako obdélník, to znamená, že je prostor před nebo za domem krytý střechou, která vytváří přirozenou venkovní terasu. Toto je velice výhodné například z toho důvodu, že není třeba dodatečně stavět žádné pergoly či altány a máte k dispozici celoroční venkovní posezení. Na terase se dá posedět i v zimě, pokud je teplejší počasí, můžete si ven odnést k zahradnímu nábytku svačinu s kávou a mít ji k dispozici při práci na zahradě.

dům s terasou

Pod terasu lze umístit krmítko pro ptáky, boudu pro psa, malé pískoviště pro děti, můžete se tu venku věnovat domácím pracím, jako je šití na šicím stroji a vyšívání, můžete tu pracovat na počítači, soustružit dřevo na menším dřevosoustruhu a provádět další pracovní činnosti.

Venkovní terasu ocení i vaše návštěva, venku se lépe klábosí, na čerstvém vzduchu je vždy posezení příjemnější a návštěva se tu pak může zdržet i dlouho do noci. A pokud si postavíte dům v místě se zajímavým výhledem, bude to prospěšné i pro vaši psychiku, zvedne vám to náladu a bude to fungovat i jako antistres.

terasa u domu

Venkovní terasy zkrátka mají svá opodstatnění a domem ve tvaru L zabijete, jak se říká, dvě mouchy jednou ranou. Domy tohoto půdorysu se staví zpravidla jako bungalovy, s nízkou valbovou střechou, a ty jsou také na první pohled velmi elegantní a hodí se k jakékoli zahradní dispozici, ať už si zvolíte zahradu rovnou nebo členitou či dokonce v kaskádovém svahu.