Je krásné sobotní ráno, venku je nádherně a vy si vychutnáváte svou levnou instantní kávu z oblíbeného hrnečku na prosluněné terase vašeho domu. Tak takhle tedy ne. Vše je fajn do té instantní kávy. Ta s tímto lahodným nápojem nemá nic společného. Káva je na chuť ne na žízeň a je potřeba ji umět řádně připravit. Důležitá je taky její kvalita a jiné vlastnosti. Nemáte zdání, o čem to mluvím? Navštivte a přiučte se něco o světě kávy na stránce Vybornakava.
Na těchto internetových stránkách se dozvíte vše potřebné o kávě. Jsou zde témata na různé druhy způsobu přípravy kávy, jak vybrat tu dobrou značku pro vás a jaké existují druhy káv. Autoři stránek se zde dělí o různé zajímavosti a také o tipy na různé festivaly a sdružení kávy. Články jsou přehledně seřazeny do jednotlivých kategorií a nechybí ani kávový obchůdek, kde lze zakoupit nejen kvalitní zrnkovou kávu ale i různé pressovače a stroje k její přípravě. Nechybí ani výhodné dárkové sety a koše.
Jak si uchovat čerstvost kávy
Abyste si vždy vychutnali lahodný šálek moku, je potřeba dodržet pár jednoduchých pravidel. Zapomeňte na mýtus dát pytlík kávy do lednice. Tam rozhodně nepatří. Nasaje všechny pachy okolo a ztratí svou přirozenou vůni. Navíc jí škodí vlhko lednice.
Dalším bodem je hlídat si datum pražení. Po pražení vydrží zrna čerstvá pouhých 14 dní. Kupujte si tedy tolik kávy, kolik stihnete během těchto dnů upotřebit. Kávu kupujte vždy v hermeticky uzavřených obalech. Škodí ji nejen již zmíněné vlhko, ale i světlo a vzduch. Nejlepší je zrnkovou kávu doma přesypat do určené vhodné nádoby a mlít až doma.
Dle čeho vybrat dobrý mlýnek
Jestliže je dobré si zrna kávy mlít až doma, je také potřeba vlastnit kvalitní stroj k tomu určený. Máme možnost vybrat ze dvou variant. Existuje ruční či elektrický způsob mletí. Tady je potřeba zvážit množství kávy, které denně budete mlít.
K nejlepším ručním mlýnkům rozhodně patří firma Lodos s dlouholetou tradicí. Zde nešáhnete vedle. U elektrického mlýnku je největší plus komfort v rychlosti mletí. Avšak i zde jsou úskalí v podobě přepalování kávy a nesouměrného mletí. Pokud už koupíme elektrický mlýnek tak jedině s mlecími kameny. Nezapomínejte ani na pravidelnou údržbu strojů.
Ideálně po každém použití, minimálně však jednou za měsíc.
Stránky Vybornakava je skutečně čtivou stránkou plnou smysluplných informací a fakt.